داروخانه دامپزشکی دکتر رضازاده در خمام گیلان

بيماري اكتيماي واگير

بیماری های ویروسی دامی

زمان مطالعه 1 دقیقه

بيماري اكتيماي واگير
بيماري اكتيما چيست؟
بيماري اكتيما بيماري ويروسي واگيرداري است كه زخم­هاي آن بيشتر در پوست اطراف دهان و گاهي روي پستان و بالاي سم و ديگر نقاط بدن ديده مي­شود و در تمام كشورهايي كه در آنها پرورش گوسفند و بز معمول است شايع مي­باشد.  در حيوانات آلوده روي زخم­ها دلمه بسته كه مي­تواند گسترش يافته و به زخم­هايي شبيه زگيل تبديل شود. گاهي ممكن است در مخاط دهان بافت مرده پديد آيد و تا مري اين زخم­ها گسترش پيدا كند. بيماري بيشتر در بره­هاي كوچك ديده مي­شود و در ايران نيز بسيار شايع است.اكتيما بيماري مشترك بين انسان و حيوان است و انسان ممكن است با تماس با دام­هاي آلوده مبتلا شود.
چگونه بيماري تشخيص داده مي­شود؟
با مشاهده زخم­هاي زگيل مانند در اطراف دهان و پوزه بره­ها مي­توان بيماري را تشخيص داد. اما گاهي تشخيص باليني بيماري مشكل است.
چه حيواناتي به اين بيماري مبتلا مي شوند؟
بيماري بيشتر در گوسفند و  بز  است با اينهمه در نشخوار كنندگان وحشي مانند آهو و گوزن  و همچنين شتر  و  گاو و خرگوش نيز ديده مي­شود.در شكل زير زخم­هاي اكتيما كه شبيه زگيل هستند روي لثه و اطراف دندان­هاي بره ديده مي­شود.
چگونه دام­هاي بيمار درمان و از بيماري پيشگيري ­شود؟
با توجه به اينكه بيماري ويروسي است براي آن درمان وجود ندارد. با اينهمه مي­توان از آنتي­بيوتيك­ها براي جلوگيري از عفونت­هاي ثانويه استفاده كرد. بره يا بزغاله­اي كه به علت شدت جراحات نمي­تواند تغذيه كند بايد با استفاده از لوله معدي شير داده شود. بسياري معتقدند كه با تزريق واكسن آبله بزي مي­توان از بيماري اكتيما در گوسفندها و بزها پيشگيري كرد و در گله­هايي كه در آن به بزها واكسن آبله تزريق شده است بيماري در بزغاله­ها ديده نمي­شود.      با توجه به عمر طولاني ويروس در جايگاه ها و پوسته­هاي كنده شده از زخم­ها، دوري از جايگاه­ها و مراتع آلوده، نظافت و ضدعفوني جايگاه­ها قبل از ورود گله سالم به اين قبيل جايگاه­ها،  دوري و جدا نگهداشتن گله­هاي سالم از گله­هاي آلوده و رعايت ضوابط بهداشتي از اهميت خاصي در پيشگيري از بيماري برخوردار هستند.
شما اولین نفری باشید که در مورد این پست نظر می‌دهید.